Ιστορία

Το 1979 ο Νίκος Πανταζής μετατέθηκε μαζί με την σύζυγό του Ελένη Πανδή ως καθηγητές Φυσικής Αγωγής στο 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου στην περιοχή του Πολύδροσου Χαλανδρίου. Μέχρι τότε το Χαλάνδρι δεν είχε αναπτύξει κανενός είδους αθλητική δραστηριότητα, εκτός του ποδοσφαίρου. Η πρώτη εμπειρία των δύο ανθρώπων στον αθλητισμό ήταν τραυματική αφού στα σχολικά πρωταθλήματα που λάβανε μέρος με την ομάδα πετοσφαίρισης του σχολείου αποκλεισθήκανε με 2-0 σετ από το Κολλέγιο και τον Μωραΐτη, τα δύο ιδιωτικά που μονοπωλούσαν τον σχολικό αθλητισμό.
Η επόμενη χρονιά τους βρήκε να προπονούν τις ομάδες εκτός σχολείου κάθε Σάββατο και Κυριακή. Ο κ Πανταζής προπονούσε τα αγόρια και η κα Πανδή τα κορίτσια.

Στα σχολικά πρωταθλήματα του 1980 η ομάδα των αγοριών έφτασε στους ημιτελικούς της Ανατολικής Αττικής και τα κορίτσια κατέκτησαν το πρωτάθλημα πετοσφαίρισης Ανατολικής Αττικής. Για πρώτη φορά στο σχολικό αθλητισμό δημόσιο σχολείο κατέκτησε σχολικό πρωτάθλημα κόντρα στα μεγαθήρια των ιδιωτικών που βρίσκονται στα βόρεια προάστια. Μοιραία σκέφτηκαν ότι αυτή η ομάδα έπρεπε να μπει στα πρωταθλήματα και αυτό μπορούσε να γίνει μόνο με την ένταξη τους σε Σύλλογο. Δυστυχώς το Χαλάνδρι την εποχή εκείνη είχε μόνο τρεις ομάδες ποδοσφαίρου. Αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν σύλλογο, με το όραμα να εδραιωθεί και να πρωταγωνιστήσει ως εκπρόσωπος του Χαλανδρίου και το 1981 γεννήθηκε ο Γυμναστικός Σύλλογος Χαλανδρίου με τμήματα στίβου, καλαθοσφαίρισης ανδρών–γυναικών, πετοσφαίρισης ανδρών–γυναικών και σκοπευτικό τμήμα. Το πρώτο διοικητικό Συμβούλιο εκλέχτηκε στις 14 Μαρτίου του 1983 και η σύνθεση του ήταν ως ακολούθως:

Πρόεδρος: Δημήτρης Κούκουνας
Γεν.Γραμματέας: Νίκος Πανταζής
Αντιπρόεδρος: Ευάγγελος Τσίκας
Μέλη: Γιάννης Τσοτσορός
         Ελένη Καρύδη
         Μαρίνα Ζέρβα
         Ελένη Πανδή
         Αλέκος Κολοκοτρώνης
         Μπίζα Πηνελόπη

Αμέσως μετά προσλαμβάνονται προπονητές και το ταξίδι αποκτά σάρκα και οστά. Ο κ. Γιώργος Καζάκος αναλαμβάνει την πετοσφαίρηση Αδρών, ενώ η κα Αρνοκούρου Μαρία την πετοσφαίρηση γυναικών. Την καλαθοσφαίριση αναλαμβάνει ο κ. Κωνσταντίνος Ζάγκας και τον στίβο ο κ. Περικλής Καραγκούνης. Ο αθλητισμός στο Χαλάνδρι ξεκινά οργανωμένα σε όλα τα υπόλοιπα αθλήματα (εκτός του ποδοσφαίρου).

Το 1984 ο Γυμναστικός Σύλλογος Χαλανδρίου φτάνει στην Β΄ κατηγορία στο τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών και γυναικών αλλά και στο τμήμα πετοσφαίρησης ανδρών και γυναικών επίσης και τρεις από τις αθλήτριες του μπαίνουν στο μεταγραφικό στόχαστρο μεγαλύτερων ομάδων της Α΄ κατηγορίας. Τελικά η αθλήτρια Βίκυ Βαρελά παίρνει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό και οι αθλήτριες Εξαρχοπούλου και Γεωργιάδου στα Βριλήσσια. Η Άρση Βαρών με προπονητή τον Παναγιώτη Τζήμο είναι στην Α΄ Εθνική κατηγορία και ο Παναγιώτης Λαφαζός, το μεγαλύτερο αστέρι.

Το 1987 πρόεδρος στην θέση του κ. Κούκουνα αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Γιομπαζολιάς και ο Γυμναστικός Σύλλογος εκτοξεύεται σε όλα τα αθλήματα. Ιδρύονται κολυμβητικό τμήμα, μπάντμιντον, τρίαθλο, πόλο, και αμέσως αποφασίζεται η έκδοση εφημερίδας. Τα τμήματα καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης ανδρών και γυναικών αγωνίζονται στην Α΄ κατηγορία ΕΣΚΑ-ΕΣΠΑΑΑ που είναι και η μεγαλύτερη σε τοπικό επίπεδο. Στη πετοσφαίρηση οι διακριθείσες αθλήτριες και διακριθέντες αθλητές Αλεξανδράκη, Σαπουτζή, Κακαμπάκου, Παρίση, Αμπατζής, Σπίνος, Κατωπώδης, Φλώρος, Παπακωστόπουλος, Παξιμάδης γίνονται τα μήλα της έριδος και όλες οι μεγάλες ομάδες τους διεκδικούν.

Εκεί όμως που ο Γυμναστικός Σύλλογος Χαλανδρίου πράγματι μεσουρανεί είναι ο στίβος και καταλαμβάνει την 2η θέση στην Ανατολική Αττική μετά την Φιλοθέη που έχει δικό της στίβο με ταρτάν, κάνοντας προπόνηση σε χώμα. Ταυτόχρονα καταλαμβάνει την 23η θέση σε Πανελλήνιο επίπεδο. Με προπονητές τους κυρίους Χρύσανθο Καρούζο, Σταύρο Ζουγγαρίδη, Περικλή Καραγκούνη, Γιάννη Κουτούζη και Παναγιώτη Καραχάλιο αναδεικνύονται αθλητές Πανελληνιονίκες όπως η Μίνα Συλαίου και Πόπη Συλαίου, η Θωμαΐδου στις αποστάσεις 800-1500 μέτρα - ο Σταμάτης Λένης, ο Χρόνης και ο Ντοφέν στο τριπλούν - ο Ντρής, η Φούρναρη και ο Κουράτορας στις ρίψεις - ο Καλλούδης, ο Ευθυμίου, η Αναγνώστου, η Μπούμη ,η Αθανασίου και η Τσουκνίδα στις ταχύτητες - ο Μαρκάτος και η Αργυράκη στα άλματα.

Το 1991 ο Γυμναστικός Σύλλογος Χαλανδρίου ιδρύει τμήμα εκδρομών, χορού και διοργανώνει συναυλίες, καλύπτοντας και τον πολιτιστικό τομέα.
Οι επιτυχίες αλλά και οι φιλοδοξίες παραγόντων φέρνουν και αντιπαλότητες. Έτσι μετά την ίδρυση ομάδας καλαθοσφαίρισης του Α.Ο.Κ Χαλανδρίου από ένα πρώην μέλος μας, έχουμε νέα διασπαστική κίνηση του κ.Τζήμα που δημιουργεί το Πρότυπο στην Αποστολοπούλου.
Ταυτόχρονα όμως παρατηρείται και μια στροφή γενικότερη στον αθλητισμό που οδηγεί στη δημιουργία του Προμηθέα, των αθλητικών τμημάτων ΦΟ Τούφας και του Α.Ο Πολύδροσου σημερινό Τριφυλλιακό. Για να αποφευχθούν οι διασπαστικές κινήσεις ο Γυμναστικός Σύλλογος Χαλανδρίου παίρνει την απόφαση το 1996 να δώσει αυτονομία στα τμήματα του που περνούν πλέον στην διοίκηση ομάδων γονέων, με θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Τα αρνητικά οδηγούν στη κατάργηση των υποδομών καλαθοσφαίρισης και την αποχώρηση από τα πρωταθλήματα, καθώς επίσης και στην συνένωση της ομάδας γυναικείας καλαθοσφαίρισης με την Αμαρυλίδα. Τα θετικά είναι η καλή πορεία της ομάδας καλαθοσφαίρισης ανδρών και του στίβου.

Σήμερα, ο Γυμναστικός Σύλλογος Χαλανδρίου απαρτίζεται από τρία  ενεργά τμήματα: καλαθοσφαίρισης ανδρών, πετοσφαίρισης γυναικών, στίβου. Στις υποδομές των τριών αυτών τμημάτων γίνεται καλή δουλειά, προσπαθώντας να διδάξουμε στους μικρούς μας φίλους, εκτός από τα μυστικά των αθλημάτων, πολύ βασικές αρχές, που θα αποτελούν εφόδια για όλη τους την ζωή, όπως ήθος, αθλητικό πολιτισμό, φιλία, αγάπη για τον συνάνθρωπο - συναθλητή, κριτική σκέψη, ευγενή άμιλλα κ.α.
Η ομάδα καλαθοσφαίρισης ανδρών κάνοντας μια εντυπωσιακή πορεία καταφέρνει με συνεχείς επιτυχίες να βρίσκεται σήμερα στην Γ΄ Εθνική στην μεγαλύτερη κατηγορία που βρέθηκε ομάδα της πόλης, η ομάδα πετοσφαίρισης γυναικών στη Β΄ Εθνική και διεκδικεί την άνοδο στην Α2 και ο στίβος να συμμετέχει σε πανελληνίους αγώνες και να καταλαμβάνει την 98 θέση από την 336 που είχε.

Από την νέα περίοδο ο Γυμναστικός Σύλλογος Χαλανδρίου αποφασίστηκε να λειτουργήσει  ενιαία και έτσι τελειώνει η περίοδος αυτονομίας των τμημάτων. Νέα πρόσωπα στην διοίκηση, νέες ιδέες και η τεχνολογία στην πρώτη γραμμή.

Έχοντας πετύχει την οικονομική του αναδιάρθωση, η ανάληψη Ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, η στελέχωση του με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό καθώς και η συνεργασία με τοπικούς και διεθνείς φορείς αποτελούν τις προτεραιότητες  του μεγαλυτέρου Συλλόγου στην πόλη του Χαλανδρίου